Den bästa kameran är en du inte har med dig

Foto: Marcus Widengren

Fotografer säger ofta att den bästa kameran är den man har med sig. Tanken är både klyftig och djup. Den fångar på ett roligt sätt att fotografering inte sitter i tekniken, utan i fotografen.

Men helvetes jävlar vilket uttjatat påstående det är.

Dessutom är den sanning som tanken förmedlar i själva verket trivial. Ja, en skicklig fotograf fångar rätt ögonblick på rätt sätt. Om ljuset och kompositionen klaffar går det att ta en bra bild med en potatis.

Saken är att fotografering inte bara handlar om det ögonblick då slutarknappen trycks ned och filmen eller sensorn registrerar tillfället. Fotografering handlar om mycket mer.

En skicklig fotograf går inte och väntar på rätt ögonblick. Hen planerar för att befinna sig i situationer där intressanta ögonblick inträffar. I planeringen ingår att ta med sig den mest lämpliga utrustningen.

Det svåra är att bra kameror kostar skjortan. Sony Alpha 1? 75 000 kronor. Hasselblad H6D-100C? 390 000 kronor.

Om fotografen vill ha en bild på en intensiv frisparkssituation i en fotbollsmatch kan en Sony Alpha 1 med serietagning på 30 bilder i sekunden vara en bra kamera. Den kan frysa dobbarna precis när de träffar smalbenet.

Det kan en iPhone också göra. Fast med en halv sekunds fördröjning mellan att slutarknappen trycks ned och att bilden tas krävs en gnutta tur.

Om fotografen vill ha en bild på ett vidsträckt bergslandskap där en flod ringlar sig fram mellan stockar och stenar kan en Hasselblad H6D-100C med en sensor på 100 megapixel vara ett gott alternativ. Bildfilen blir stor nog att tryckas över hela fasaden på Fjällrävens brand store.

Ja, det går att göra med en Canon PowerShot från 1998 också. Om man är okej med pixlar och brus.

Därför är jag så trött på tanken att ”den bästa kameran är den man har med sig”. Här är en bättre tanke: En bra fotograf har en bra kamera med sig.

Om fotografen vill åstadkomma en retrokänsla kan det vara skitbra att använda en gammal Pentax KM där objektivet läcker så mycket ljus att det bränner hål i filmen. Om fotografen vill skicka bilder direkt från nyhetshändelsen till redaktionen så att de kan publiceras två minuter senare kanske en Nikon Z9 vore bra. Och så vidare.

Därför är jag så trött på tanken att ”den bästa kameran är den man har med sig”. Här är en bättre tanke: En bra fotograf har en bra kamera med sig.

Det svåra är att bra kameror kostar skjortan. Sony Alpha 1? 75 000 kronor. Hasselblad H6D-100C? 390 000 kronor.

De flesta fotografer har inte möjlighet att köpa olika kameror för olika syften, utan behöver kompromissa med sin utrustning. Kanske en kamera med 20 bilders serietagning och 45 megapixlar funkar för den som vill fota både fotboll och landskap – även om kameran inte är det absolut bästa alternativet för någondera.

Med andra ord: den bästa kameran är nästan alltid en man inte har med sig.