Liberaler dricker surnad mjölk

Jag har just lyssnat på ett samtal mellan Joel Halldorf och Payam Moula i Tiden-poden. Det var fantastiskt.

Samtalet handlade om människan, moralen, religionen och pragmatismen. Det är mänskliga och politiska kärnämnen. Jag slogs av att både Joel och Payam uppvisade en slags intellektuell mognad som är sällsynt i den liberala idésfären. (Det finns viktiga undantag, men jag ska inte namedroppa här.)

Om en liberal hade deltagit i samtalet hade lyssnaren troligtvis fått höra en rad tunna och ytliga analyser om ”förnuft” och ”rättigheter”. Sådant prat är uttjatat och utdaterat.

Världen har sprungit ifrån liberalismens samhällsanalys. Vår samtids sociala och politiska verklighet kan inte göras begriplig med de teoretiska ramverk som formade liberalt tänkande under 1900-talet. Vi står inför nya utmaningar i dag som kräver nya ideologiska grepp.

Det är hög tid för liberaler att uppdatera sin politiska världsbild. Liberaler som vänder sig till husgudar som F. A. Hayek och Robert Nozick dricker gammal och surnad mjölk i tron att det är fet och saftig grädde.

Läs någonting nytt. Häng med i utvecklingen. Annars blir ni omsprungna av konservativa och socialistiska ideologer som Joel Halldorf och Payam Moula. Och det vore en välförtjänt förlust.


Läs mer: Vi är alla individualister (Timbro förlag 2021).