Ett telefonmöte med rasismens gräsrotsrörelse

Uppdatering 2017-03-03: Expo skriver om Fabian Fjälling, som ”Erik” egentligen heter.

Uppdatering 2017-03-02: Sajten interasistmen.se har identifierat ”Erik Johansson”.


För några veckor sedan blev jag uppringd av en viss Erik Johansson. Han bad mig förtydliga några saker kring en debattartikel jag skrev i juli, i vilken jag presenterade tre principiella skäl till att västerländska demokratier saknar det moraliska mandatet att hindra människor från att passera nationsgränser. Jag försökte att besvara hans frågor och förklara hur jag tänker.

Erik Johansson, som jag i efterhand har förstått egentligen heter någonting annat, presenterade sig som nyfiken privatperson. Det var först några minuter in i samtalet som jag blev misstänksam. Återgett ur minnet lät det såhär:

– Borde jag utgå från att det här samtalet spelas in?
– Njae, nej, det ska du inte utgå från.
– Men du spelar in det?
– Ja.
– Okej, för vilket forum då?
– Min blogg.

Eftersom det var uppenbart att ”Erik” inte ägnade sig åt denna typ av verksamhet professionellt blev jag inte orolig. En kille med en blogg, tänkte jag. Förmodligen SD-sympatisör. Jag fortsatte att svara på hans frågor – kanske kunde jag därigenom göra någon nytta?

Men samtalet blev snart tråkigt. ”Erik” blev upprörd och började gasta om svensk etnicitet, att jag ville förstöra den svenska identiteten och det ena och det andra. Jag avslutade och önskade honom lycka till.

Efteråt gick jag in på hans blogg och fick där lära mig om Granskning Sverige – en Youtubekanal med nära 5 000 följare vars ”telefonintervjuer” ofta har tusentals views bara några dagar efter att de publicerats. Jag hade blivit ”intervjuad”.

Via mail erbjöd sig ”Erik” att skicka råmaterialet på inspelningen till mig. Det fick jag aldrig. Däremot utvecklade han sin världsbild. Jag citerar:

Jag tycker svenskhet är det som gör detta land speciellt och bäst för mig … Jag är faktiskt bara intresserad av sanning, och jag menar att dagens samhälle är enormt förljuget. Jag tror inte du förstår att du går elitens ärenden … jag kommer givetvis lägga min vinkling på saken så som alla medier i väst lägger sin (samma som din) vinkling …

På sin blogg förklarar ”Erik” vidare:

Jag har läst om geopolitik, historia, och religion sedan 2010 ungefär och då menar jag inte i skola eller universitet. Många av de böcker jag läst skulle aldrig ingå i en universitetskurs i samhällsvetenskap. Jag är så mycket konspirationsteoretiker det går att bli. Begreppet ”Conspiracy theories” myntades av CIA för att förstöra trovärdigheten hos folk som analyserar världshändelser och inte kommer fram till samma sak som västvärldens propagandamegafoner, även kallade journalister gör.

I går upplyste ett anonymt twitterkonto mig om att jag har blivit hjärntvättad och länkade till ett Youtubeklipp där jag blir ”intervjuad”. Mina till hälften återgivna resonemang – riktade till någon som presenterade sig som nyfiken privatperson – har amatörmässigt klippts ihop till någonting som endast med stor ansträngning kan tolkas som en ”intervju”.

Jag lyssnade en gång och ser inte några anledningar att lägga tid och energi på att bemöta någonting i klippet. Det är lönlöst. ”Erik” tillhör en grupp människor som bara är beredda att lyssna på sådant som stödjer deras redan färdiga världsbilder. Jag tror inte att de är saknar förmågan att bedriva självkritik – men de är ovilliga till det, vilket gör dem till det öppna samhällets moderna fiender.

Jag bifogar klippet* nedan för den som vill ha en inblick i en annan värld.


* Klippet har blivit borttaget från Youtube.